Hűséggel Krisztusért


Molnár János apátplébánosra emlékeztek Komáromban

A Remény katolikus hetilap és a Komáromi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében emlékeztek meg március 6-án, Komáromban a város egykori jeles plébánosáról, Molnár Jánosról.

Az emlékező szentmisét a Szent Anna-kápolnában mutatta be Kiss Róbert kanonok, érseki helynök és Lépes Lóránt atya, a felvidéki Mária Rádió igazgatója. A szentmisét követően a plébánia nagytermében gyűltek össze a hívek, ahol Bartalos Nikolas, a Remény katolikus hetilap főszerkesztő-helyettese mutatta be az újságot. Elmondta, hogy a Remény több mint három évtizede áll a felvidéki magyar katolikus hívek szolgálatában, és nem csak hitünkben, hanem magyarságunkban is összekapcsol bennünket.

A Remény, ahogy nevében is benne van, az egyik legszebb és legértékesebb erényt, a reményt viszi el a híveknek. Rámutatott, hogy az egyetlen magyar nyelvű katolikus hetilap nemcsak külsőleg, hanem tartalmilag is megújult az elmúlt másfél év alatt.

Ezután Sárközi János, szintén a katolikus hetilap egyik munkatársa egy látványos prezentációban tárta az egybegyűltek elé Molnár János apátplébános, országgyűlési képviselő életét. A kitartó, és a keresztény értékek védelmében mindig keményen küzdő pap a támadások kereszttüzében is tudta, hogy egyetlen földi hatalom sem, hanem csak az Isten örök – mondta az előadó.

A megemlékezés apropóját az adta, hogy pontosan 100 évvel ezelőtt, 1924. február 28-án hozták haza Molnár János földi maradványait Komáromba, aki végrendelete szerint szeretett városában kívánt nyugodni. Szintén saját akarata volt, hogy nevét se tüntessék fel, hanem nyughelyére csak ennyit írjanak: “Itt nyugszik az Úrban egy plébánostok. Imádkozzatok érte!” Ez olvasható a temető Jézus Szíve-kápolnájában, ahová teste pihenni tért.

Fotó: Kalmár Csaba