Gyermekhangok nagy versenye


Idén már ötvenkettedik éve rendezik meg a Gyermekek a gyermekeknek elnevezésű akciót, melynek keretében sor kerül az Énekel az ifjúság 2024 címet viselő országos versenyre. A Komáromi járásban szintén tartottak előválogatót, amelyen a térség gyermek- és ifjúsági énekkarai mérettettek meg.

Az országos versenyt a Nemzeti Művelődési Központ (NOC) szervezi, járási válogatóit pedig a Regionális Művelődési Központok. A versenyen az összes iskolatípus részt vehet. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy felhívja a a széles közönség figyelmét az énekkarokra, a kulturális, szellemi értékek, valamint a komoly és klasszikus zene felé fordulásra, valamint hozzájárulni az oktatási-neveli célok kivitelezéséhez. A verseny három fordulóból áll: járási, megyei és országos. A Komáromi járás központjában megrendezett fordulóban hat komáromi csoport lépett színpadra, összesen kétszáznyolc gyermek torkából szólt az ének.

A Hajós ucai óvoda Napocska énekkara
fotó: a szerző

Elsőként a Hajós utcai szlovák tannyelvű óvoda Napocska (Slniečko) énekkara foglalta el az Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadát, repertoárjukban népi- és műdalok szerepeltek. Bemutatkozójukból kiderült, hogy rendszeres fellépői a komáromi evangélikus egyházközösség által rendezett jótékonysági koncerten, melynek bevételét immár rendszeresen a fogyatékossággal élő emberek közösségének ajánlják fel.

Schola Mariana Kicsinyek Kórusa
fotó: a szerző

A Marianum Egyházi Iskolaközpont két énekkart is delegált a versenybe. Először a Schola Mariana Kicsinyek Kórusa kápráztatta el a közönséget. Az együtt éneklés élményén kívül céljuk megismertetni és megszerettetni mindenkivel az értékes magyar énekkarkultúrát. Szintén ennek az oktatási intézménynek az égisze alatt mutatta meg tudását a Schola Mairana Nagyok Gyermekkórusa, melyet még Stubendek István, a Concordia Vegyes Kar karnagya alapított 1994-ben. A kórus rendszeresen fellép a Szent András bazilikában, szerepelt már együtt a világhírű Ghymes együttessel, saját hanghordozót is adtak ki. 2016-ban, Krakkóban ezüst sáv minősítést szereztek, 2017-ben pedig elnyerték a Komáromi Polgármesteri Díjat.

A Jókai Mór Alapiskola és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ közös énekkara szintén két korcsoporttal érkezett. A Kicsik Énekkara 2016-ban a Csengő Énekszó elnevezésű versenyen aranykoszorú minősítést szerzett, 2009-ben pedig az Énekel az ifjúság versenyen ezüst sávot. A Nagyok Kórusa 1985-ben Stirber Lajos vezetésével aranysávos minősítésben részesült, melyet 2016-ban szintén kiérdemeltek.

A Nagyok Kórusa az Eötvös Utcai Alapiskolából
fotó: a szerző

A versenyzők sorát az idén ötvenöt éve működő Eötvös Utcai Alapiskola Nagyok Kórusa zárta, akik repertoárjában a reneszánsz kortól kezdve a huszonegyedik századig megtalálható a kórusmuzsika színe-java.

A Jozef Kazan vezette zsűri döntése nyomán a Schola Mariana Nagyok Gyermekkórusa (cikkünk vezérfotóján) jutott tovább, és képviseli majd Komáromot az Énekel az ifjúság 2024 verseny megyei fordulójában.

fotó: a szerző