Hogy fest Grendel?


Mondhatnám, hogy Lévai Ádám grafikussal már ősidők óta ismerjük egymást, de ez nem igaz. Ezt csak azért írnám, hogy önmagam fényezzem. Naná! Az ismert és közismert, kedvelt és közkedvelt művésszel régi, jó kapcsolatot ápolni érdem! Egy újságírónak egyenesen főnyeremény: hozná a kattintásokat meg a lájkokat két országból egyszerre. Lévén Ádám tatai. Művész és rajztanár. Most mégsem a vizek városában futottunk össze – hosszú évek után –, hanem Komáromban, a Szinnyei József Könyvtárban. Váltottunk pár szót, aztán kifutott a pódiumra, hogy átvegye a díját.

fotó: a szerző

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület 2023-ban képzőművészeti pályázatot hirdetett Grendel Lajos Kossuth-díjas író születésének 75. évfordulója alkalmából. A pályázók több kategóriában alkothattak:

A nemzedéki sors- és létproblémák, melyek megjelentek Grendel regényeiben

Közép-európai abszurditásokat bemutató alkotások

Grendeli verbalitás a vizualitás nyelvén

Grendel portrék

Tóth László Grendel Lajos munkásságát méltatta
fotó: a szerző

A pályaművekből álló tárlat tulajdonképpen vándorkiállítás, mely megörvendeztette már a dunaszerdahelyi és a pozsonyi közönséget. A komáromi megnyitón Tóth László József Attila-díjas költő méltatta az írót és munkásságát. Elmondta, hogy Grendel Lajos elsőként törte át a kisebbségi lét határait. Kora kiemelkedő alkotója volt. Az író személyes szenvedélyei közül Tóth László kiemelte a zene szeretetét, azon belül is a rock zenéhez fűződő kapcsolatát. Kedvenc együttese a Led Zeppelin volt, mivel e zenekar elveivel értett leginkább egyet.

A Művészeti Alapiskola zenei betétje
fotó: a szerző

A pályázat kiírásának célja az volt, hogy bemutassák: a képzőművészet egyetemi nyelvén hány -féle megközelítése létezhet Grendel írói szemléletének. A kiállításon látható művek látásmódja egyközpontú, Grendel Lajos irodalmi munkásságára reflektálnak, vagy Grendel portrék. A művek sokszínűsége, az alkotók tudatos átgondoltsága bontakozik ki a művekben, gondolatokat és érzéseket tükröznek, s helyenként társadalomkritikai megfogalmazásokat láttatnak. A művekben az emberi létnek, az új idők várt hitének, a pozitív és groteszk életszemlélet megmutatására törekedtek az alkotók. Négy ország (Szlovákia, Magyarország, Szerbia és Románia) 58 alkotója küldte el a munkáját, ezekből nyolcvankét művet választottak ki, mely bekerült a kiállításba.

Grendel linón
fotó: a szerző

Számtalan módon lehet írni, csak ideológiák mentén nem”

– ez az ars poetica jellemezte a Kossuth-díjas írót. A képzőművészek pedig bebizonyították, hogy alkotni is csak szívvel lehet.

A díjakat Miglinczi Éva művészettörténész, a kiállítás szakmai vezetője adta át.

Fecsó Szilárd képzőművész kiállítási lehetőséget nyert a besztercebányai alkonzulátus épületében. Ezt a kitüntető lehetőséget Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója biztosítja számára.

Variációk egy témában
fotó: a szerző

Szabó Bonifác festőművész, Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőművész és Lévai Ádám grafikus a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma díját vehette át.

A Kernstok Károly Művészeti Alapítvány díját Kovács Csonga Anikó kapta.

A kiállításmegnyitót ünnepélyessé tették a komáromi Művészeti Alapiskola tanulói és pedagógusa. Népdalcsokorral lépett fel Szeles Chloe. A közönség élvezhette Szabó András gitár-, valamint Varga Viktória fuvolajátékát. Utóbbit Fekete Éva, a Művészeti Alapiskola tanára kísérte zongorán.

fotó: a szerző

címfotó: Lévai Ádám grafikusművész pályaműve