Grendel ’75


A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítási csarnokában, Grendel  ́75 címmel nyílt rendhagyó tárlat a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselőjének, Grendel Lajos 75. születésnapjára emlékezve, amit a Felvidéki MagyarSzépművészeti Egyesület pályázat alapján hirdetett meg ,,Az égen szlovákiai magyar napragyog,, címen.

A pályázó művészektől a Grendel portrékon kívül, az író regényeiben megjelenő nemzedéki, nemzetiségi, sors- és létproblémákat feldolgozó, a korra jellemző, Közép-Európát átszövő abszurditásokat bemutató témájú alkotásokat vártak, amire határon túli magyarok, is küldtek pályamunkákat.

fotó: a szerző felvétele

A zsűri tiszteletbeli elnöke: Tőzsér Árpád volt, Kossuth-és József Attila-díjas költő, a NemzetMűvésze, az MMA rendes tagja, a zsűri tagjait pedig a pályázat ötletgazdája: Tóth László, Illyés Gyula-és József Attila- díjas költő, műfordító, Dr. habil Szunyog László, Ferenczy Béni -díjas szobrászművész, Novotny Tihamér-művészeti író, szerkesztő, és Miglinczi Éva-művészeti menedzser alkották, valamint Grendel Ágota, Grendel Lajos özvegye a család képviseletében.

A pályázatra 65 pályázó nyújtotta be 121 alkotását, (Szlovákiából, Magyarországból, Csehországból, Romániából és Szerbiából), amiből a zsűri döntése alapján 58 alkotótól 82 mű került bemutatásra, aminek egyik érdekessége, az íróról készült portrék sokszínűsége, hogy hányféle módon is láthatják és láttatják az alkotók Grendelt.

A vándorkiállítás a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület támogatása álltal, és annak elnöke, Miglinczi Éva-művészeti menedzser áldozatos munkájának köszönhetően valósulhatott meg, aminek a projektzáró eseményét a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, a 2024. évi Magyar Kultúra Napján tartják, ünnepi keretek között, és ezen alkalommal hirdetik majd ki, és adják át a zsűri által megítélt fődíjat is. A tárlatot Hodossy Gyula, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának az elnöke nyitotta meg, majd átadta a szót Tóth Lászlónak, a pályázat ötletgazdájának, aki miután köszöntötte a művészeket és a vendégeket, az író több idézetével szemléltette, a kiállítás sokszínűségét, változatosságát és egyben összetettségét. “Számtalan módon lehet írni, csak ideológiák szerint nem, mert az ideológiák mindig a szabadság ilyen-olyan korlátozását hozzák magukkal.”

Mindaz, amit látunk, nem más, mint változatok a szabadságra, a világra, a saját világunkra, és Grendel Lajos világa…. Változatok a szabad emberre.”

fotó: a szerző felvétele

Aki körbesétált, és végignézte az alkotásokat, annak nem cask az tűnt fel, hogy hányféle technika és stílus jelent meg a művészek által a kiállító terem falain, hanem az is, hogy a pályázatra nagyon sok Grendel portré érkezett, ami talán sok művész számára a könnyebbik megoldást jelenthette, de ahogy Tóth László is kiemelte:

fotó: a szerző felvétele

Rögtön észre kellett vennem azt , hogy hány féle Grendel arc néz vissza ránk ezekről a falakról, és látnom kell, ugyanannyi, ahányan nézik őt, azaz, egyetlen arcnak is hányféle olvasata és ugyanannak a valóságnak is hány féle értelmezése lehetséges. A mi esetünkben azt is jelenti, annyi, ahány olvasója, értelmezője van világunknak, valóságunkanak, és írónknak, Grendel Lajosnak.

fotó: a szerző felvétele

Azt is megtudhattuk Tóth Lászlótól, aki csodálattal és tisztelettel beszélt az íróról és annak életéről és munkásságáról, hogy Grendelt erős érzelmi szálak fűzték a zenéhez, ezen belül is a rockhoz, és amit talán sokan nem tudnak, hogy a Led Zeppelin együttes gondolkodását, ízlésének alakulását illetően, milyen erős hatást gyakorolt az íróra. Az ünnepi köszöntő után ismét átvette a szót Hodossy Gyula, SzMÍT elnöke , aki Tőzsér Árpád védnöki elismerését adta át Kopócs Tibornak a -Hazám Abszurdisztán című alkotásáért, ami tartalmazza az egész Grendel-univerzumot tele van kritikával, filozófiákkal, iróniával, a világ intellektuális látásával, sztoicizmussal és az élet szeretetével…. egyszóval egyetemes.

Szolgai Zsuzsanna