Elszámolás. Leszámolás?


Egy régebben olvasott regény jutott eszembe. Ültem Komáromban, az Egressy Béni VMK színpadán. Mint néző. Kamaratér volt ugyanis berendezve: színész és közönség ugyanazokon az sokat megélt és tapasztalt deszkákon. Már az első pár percben beugrott ez az emlék, bár felidézni a könyv történetének még fontosabb mozzanatait sem tudnám. Mégis volt benne valami Franz Kafka A per című klasszikusából. Amikor felmerül a vád, s vele együtt azonnal az értetlenség és a tagadás. Nem könnyű fába vágta a fejszéjét a FIKSZ – a Füleki Irodalmi KisSzínpad, mikor színpadra állította az 59. Jókai Napokon bemutatott Atyám, gyónnék! című színdarabját.

Jelenet az előadásból
fotó: a szerző

Már az előadás kezdetekor is a szórólapra nyomtatott kísérőszövegen gondolkodtam.

Színdarabunk történetét az élet írta. Bárkivel megtörténhetett volna közülünk, de leginkább azokkal, akiknek van lelkiismeretük…”

Jelenet az előadásból
fotó: a szerző

Főhőse egy fiatalember, aki arra eszmél, hogy meghalt. Nehezen fogja fel, még nehezebben fogadja el. Annak pedig egyenesen ellenáll, hogy megmérettessék a purgatórium tüzében, hogy minden vétke megvilágításba kerüljön. Életének zűrösebb, kérdőjelekkel teli eseményeit igyekszik csak a saját szemszögéből nézni és láttatni. Felelősségérzete gyakorlatilag nulla.

Jelenet az előadásból
fotó: a szerző

Társai, a korábban az árnyékvilágba került régi kapcsolatok, ismerősök, barátok vagy ellenségek, családtagok megkeresik, fejére olvassák bűneit. De vajon rendben van-e ez így? Megítélhető-e minden egyes tett csak egyféle nézőpontból? Hiszen a mondás is azt tartja, hogy az igazságnak ezer arca is lehet!

Jelenet az előadásból
fotó: a szerző

Vajon biztos-e, hogy mindig az a bűnös, akit a leghangosabban vádolnak? Hogy csak ő a bűnös? Vajon a szerencsétlen véletlenek kereszttüzében lehet-e, szabad-e felelősöket kutatni? Ez volt számomra a füleki diákok előadásának egyik üzenete. A megfogalmazatlan. Aztán ott volt a megfogalmazott is: a semmit fel nem vállaló, mindenért mást okoló főhős ítélete. Kimondatott a megfellebbezhetetlen: adott az ember, aki önmagát szereti a legjobban a világon, és nincs senki, semmi, aki vagy ami felérne az ő szintjére. Nem becsül másokat, nem tekinti ajándéknak az élettől.

Jelenet az előadásból
fotó: a szerző

Nos, igen, ez valóban bármelyikünk története lehetne. Mert a gyarlóság, az önzőség olyannyira életünk része, mint a napi kávé. Talán épp ugyanennyire nehéz is megszabadulnunk tőle.

fotó: a szerző