Flegel Tímea az idei fődíjas!


Ugyan nem éppen ma volt, de még emlékszem az alapiskolás éveimre. Arra, hogy jártam biológia- meg fizikaszakkörre. Ötödikben taekwondora, hatodiktól röplabdázni. Néha egy-egy verseny járási fordulójában is megfordultam, de azért túlzásba nem vittem. Pedig én még az érdeklődőbb, nyitottabb, szorgalmasabb tanulók egyike voltam. Most meg álltam az ógyallai Feszty Árpád Alapiskola Feszty Hét elnevezésű rendezvényén, annak is záróünnepségén, és hallgattam a díjazott diákok érdemeinek felsorolását. Természettudományi versenyek: részvétel és helyezés. Sport teljesítmények. Táncversenyek. Szavalóversenyek. Iskolán kívüli tevékenységek. Szervezkedés, közösségépítés. Mindezt tizenéves gyerekek prezentálják. Tátva maradt a szám. Nos, ha ilyen az elkövetkező nemzedék, akkor, kérem, nincs itt nagy gond! Ezek a gyerekek meg tudják építeni a klassz jövőt!

Minden évben van mit ünnepelni
fotó: a szerző

A Feszty Hét idén is Zsapka Attila koncertjével kezdődött, és volt sport meg tanulmányi verseny is. A B épületben kiállításra kerültek az idei Rajzversenyre érkezett pályaművek. A felhívás vad hullámzást gerjesztett az alkotni vágyó alapsulisok körében. Hat intézményből összesen 102 mű érkezett be. Remek témát találtak a szervezők: „A varázserdő lakói”. Hogy miért olyan remek? Mert igazán széles teret ad, hogy a gyerekek bevessék a fantáziájukat. Hiszen egy varázserdőt annyi mindenki vallhatja otthonának! Létező és elképzelt lények egész serege!

Deme László igazgató tolmácsolta Pozsgai András szavait
fotó: a szerző

Deme László igazgató elfoglalta helyét a mikrofon mögött, mellette a színpadon egy festőállvány, rajta lepellel takart kép. Pozsgai András Csaba nyugalmazott hadfi ajándéka az iskolának. Feszty festette mű: „A páncélos vitéz”. Megtudjuk, hogy édesapjától kapta ajándékba, amikor harckocsizónak avatták. A kép végigkísérte őt munkájának egyes állomásain, így Párizsban is, ahol attaséként dolgozott a magyar követségen. Miután nyugdíjba vonult, s már nem katonaként ébredt reggelente, arra gondolt, megosztaná kedvenc képét a széles közönséggel. Felvette a kapcsolatot a Feszty Árpád Alapiskolával, annak igazgatójával, Deme Lászlóval. Így került a festmény Ógyallára.

A páncélos vitéz
fotó: a szerző

Úgy szeressék, ahogy én szeretem, s legyenek rá olyan büszkék, amennyire én vagyok!”

– hangzott el Pozsgai András kérése, intelme.

A Jerusalema koreográfiája kiváltotta a közönség hangos ovációját
fotó: a szerző

Idén sportkategóriában nem hirdettek díjakat, viszont oklevéllel jutalmaztak minden tanulót, akik iskolán kívüli tevékenység gyanánt bármilyen sportklub tagjaként küzdenek és érnek el sikereket. Itt is rajtam volt a sor, hogy elképedjek, olyan sokszínű sporttevékenységet űznek a Fesztysek! Sportgalambászat, foci, íjászat, western lovaglás, a tánc többféle műfaja, gokart, jéghoki, atlétika, súlyemelés, ökölvívás és gimnasztika. Az alapiskola fotósának sokáig kellett helyezkednie, hogy minden okleveles gyermek rajta legyen a fotón, olyan sokan voltak.

A sportolók elismerése után került sor Feszty-díjak átadására. Hat kategóriában hirdettek díjazottat.

Vašš Dániel, az Alsótagozat Díja

Fekeč Dávid, Természettudományok Díja

Kecskés Eliza, Művészetek Díja

Dr. Nagy Kitti, Pedagógus-díj

Mgr. Vrábel Sándor, Életműdíj

Flegel Tímea, Feszty Fődíj

Flegel Tímea, Feszty Fődíjas
fotó: a szerző

Vastaps követte mindannyiuk útját a színpadra. A világ összes tapsát megérdemlik! A Feszty-díjasok aztán, az idei Feszty Hét és a záróünnepség végeztével megkoszorúzták az alapiskola névadója, Feszty Árpád domborművét.

fotó: a szerző, Feszty Árpád Alapiskola fb oldala