Egyiptom lesz a múzeumok éjszakájának központi témája Füleken


Idén Egyiptom lesz a múzeumok és galériák éjszakájának központi témája Füleken. Három tematikus kiállítás várja az érdeklődőket a honismereti múzeumban és a füleki várban. A rendezvény keretében, május 18-án, szombaton előadások, workshopok és zenei programok is lesznek – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a Füleki Vármúzeum vezetése.

A program 17.30-kor kezdődik a Szlovák régészek Egyiptomban című kiállítás megnyitójával a múzeum galériájában. „A szlovák kutatók munkáját mutatja be a kiállítás, jelenleg is dolgoznak Egyiptomban szlovák régészek. A hazai múzeumok egyiptomi gyűjteményeinek értékes tárgyait is megcsodálhatják a látogatók” – tájékoztattak a szervezők, és hozzátették, a megnyitó után Veronika Verešová egyiptológus, a Szlovák Tudományos Akadémia Keletkutató Intézetének munkatársa tart előadást.

További két kiállítás is nyílik a várban. Az alsóvár kazamatájában a prágai Cseh Egyiptológiai Intézet ismerteti a látogatókkal Tutanhamon sírjának kincseit. A fáraó sírkamráját 100 évvel ezelőtt fedezte fel Howard Carter régész. „A Bebek-torony ötödik emeletén nyílik meg az Egyiptom – A Nílus ajándéka című tárlat Ján Hertlik utazó magángyűjteményéből, ezen a legszebb és leghíresebb egyiptomi tárgyak másolatai tekinthetők meg” – tette hozzá a múzeum.

A rendezvény keretében megvalósuló koncerten ősi egyiptomi dallamok csendülnek fel hárfán, és afrikai ritmusokat játszanak dobon. A program 22 óra után filmvetítéssel zárul az alsóvár udvarán.

TASR

Fotó: Wikipédia, Milei.vencel