Egy kiállítás, amely nőkről szól – nemcsak nőknek


A Magyar Menyasszony című kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású új időszaki tárlatát alkotja, egy rendkívül gazdag és érdekes utazásra invitálja a látogatókat. Ezen a bemutatón több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg, a XVI. századtól napjainkig terjedő időszakban. A kiállítás különlegessége abban rejlik, hogy nem csak a múlt női szerepeit mutatja be, hanem rávilágít arra is, miként változott az elmúlt 500 év során a nők társadalmi szerepe és hogyan harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát és lehetőségét.

A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés során érkezett felajánlásokra építkezve jött létre. A múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen napjainkig. Az egyik különleges darab a Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete, amely a 16. század elejéről származik, és a hagyomány szerint Mária királyné viselte Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben.

Magyar Menyasszony

A kiállítás számos érdekességet kínál a látogatóknak, nemcsak a gyönyörű ruhák formájában, hanem a mögöttük álló történeteken és életeken keresztül is. Az egyes korszakokban megmutatkozó női szerepek mellett a kiállítás fókuszában olyan történetek is helyet kapnak, amelyek a korabeli társadalmi normákat felrúgó nőkről szólnak. Az előrejutásért küzdő polgárnőtől a holokauszt árnyékában igent mondó aráig, az online társkereső oldalon párját megtaláló asszonnyal bezárólag – mindezek izgalmas és tanulságos női sorsokat tárhatnak fel.

A kiállítás egyedivé és különlegessé válik a közösségi felajánlásoknak köszönhetően, amelyek révén a látogatók bepillantást nyerhetnek a jelenkor embereinek és az ő történeteiknek is. A bemutatott tárgyak, ruhák nagy részét elkötelezett és lelkes emberek ajánlották fel, így a kiállítás valóságos időutazás kínál a múlt és a jelen között.

A kérdések, melyeket a kiállítás felvet, mélyreható gondolatokra késztetnek a látogatókat. A menyasszony és a nő szerepének alakulása az elmúlt 500 évben, a múltbeli és jelenbeli társadalmi elvárások, normák és változások mind olyan témák, amelyekre a kiállítás segítségével keresik a válaszokat. Dr. Simonovics Ildikó divattörténész ötlete és kurátori munkája révén a Magyar Menyasszony nemcsak egy kiállítás, hanem egy értékes kulturális esemény is, amely mélyebb megértést nyújt a női szerepek sokszínűségéről és fejlődéséről.

Az időszaki kiállítás még 2024/08/25 – ig látogatható.

Magyar Menyasszony

Fotók: szerző