A betyárját!


Hogy mit tartanak a laikusok a jazzről? Azt mondják: finom kis zene. Meg azt is, hogy olyan nyugodt. Lehet rá relaxálni. Munka közben is hallgatható, merthogy olyan semleges. Nem zavarja meg az embert vezetés vagy éppen tervezés közben sem. Hogy mit nem mondanak a laikusok a jazzről? Azt, hogy tánczene lenne. Azért, mert a laikusok még nem voltak a Farkas Árpi Trió koncertjén!

Farkas Árpi Jazz Trió
fotó: a szerző

Hogy milyen bor illik a Bartókot, Oláh Kálmánt, Kenny Barront, Benny Golsont vagy éppen Michel Legrand zenei tételeihez? Nos, ha borivóról van szó, aki a zenét örömmel fogyasztja, azt mondanám, bármilyen. De ha ezeket a kiváló szerzőket etanolként említjük, akkor a borokat is illik megválogatni, amivel az élvezet foka még magasabbra állítható. Vegyük példának okáért a bort, ami organikus. A szőlő nem látott, nem tapasztalt vegyszert. Nem kapott hagyományos permetet, borrá válása közben sem semmit, ami ne lenne természetes.

Nagybőgőn Ady Plachetka
fotó: a szerző

Ezáltal sokkal több munkát, odafigyelést, türelmet, szenvedélyt és szeretetet vitt bele a borász. Nem bízta a véletlenre, sem a kémiára. Rábízta viszont az Istenre, a természetre. Hitt, imádkozott, akart és tett. A végeredmény pedig egy kortynyi élvezet lett, a napsugár palackba töltve. Remény – folyékony halmazállapotban. Kései szüretelésű vagy éppen héjon érlelt olaszrizling. Rozé pezsgő – gyönyörű savakkal. Mindez Kürtről, a Kasnyik Családi Pincészetből, Kasnyik Gábor borász kínálásában.

Ez volt az Egressy Jazz Club áprilisi menüje. Farkas Árpi meg Kasnyik Gábor. Olyan tökéletes párosítás, mint nyári meleghez a vízpart vagy hófödte hegyekben a kötött sapka. A Jazz Club közönsége pedig alig fért a bőrébe. Egyrészt, mivel megtapasztalta, hogy a Farkas Árpi Trió egyáltalán nem andalító, relaxálós háttérzenét játszó zenekar! Sőt!

Kasnyik Gábor (balra) és a közönségkedvenc, a kései szüretelésű olaszrizling
fotó: a szerző

Az asztal alatt ritmusra doboltak a lábak, csípő felett pedig ülős tánc is belefért, amennyire a bátorság engedte. Másrészt azok a borok! Legendásan remek ízek és illatok. Kasnyik Gábor pedig úgy mesélt a hegy levéről, mintha kalandregényes idegenvezetést tartott volna. Még sok ilyen jazz-élményt nekünk!

fotó: a szerző

címfotó: Farkas Árpád a zene bűvöletében