Arisztokraták titkai és honfoglalása


El akartam oszlatni a ködöt, ami a kávéscsészét kinyújtott kisujjal tartás közhelyét duzzasztotta. Az arisztokrácia, azon belül is az erdélyi ennél sokkal több, sokkal tartalmasabb, belterjesebb. A téma rendkívül izgalmas és fordulatos. Igen ám, de hogyan kell ebbe belevágni?”

Csinta Samu író, újságíró
fotó: a szerző

A fentebbi gondolatokkal kezdte bevezetőjét Csinta Samu író, újságíró, aki a Villa Camarum Polgári Társulás vendégeként két könyve bemutatóját tartotta Komáromban, a Zichy-pont Közösségi Központban. A sepsiszentgyörgyi alkotó két kötete került terítékre: az Erdély újranemesítői és az Arisztokraták honfoglalása.

Kiss Réka (balra) régi jó ismerősként üdvözölte az írót
fotó: a szerző

Tíz erdélyi főnemesi család túlélésével, visszatérésének körülményeivel és perspektíváival foglalkozó Erdély újranemesítői, illetve Arisztokraták honfoglalása című kötetek, a bennük körüljárt téma az elmúlt harminc esztendő egyik legizgalmasabb kérdése. A Heti Válasz Kiadó gondozásában megjelent könyvekben a Kálnoky, a Bethlen, az uzoni Mikes, a Teleki, a Haller, az Apor, a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay család 20-21. századi története révén rajzolódik ki a 20. századi magyar és erdélyi történelem néhány meghatározó mozzanata.

A művek megírásának mikéntje azért okozott némi fejfájást, mivel eleinte csak azt tudtam, mit és hogyan nem akarok. Semmiképp nem kívántam, hogy történelemkönyv-jellege legyen, mert az nem vonzza az olvasót. Szórakoztatónak, egyedinek kell lennie, viszont közben tényszerűnek, hitelesnek is. Amit szintén el akartam kerülni, hogy átmenjen valamilyen selejtes bulvárba, ami hatalmas estélyekről, románcokról és rókavadászatokról szól csak”

A dedikálás sem maradhatott el
fotó: a szerző

– avatott be műhelytitkaiba Csinta Samu. Hozzátette, azok az erdélyi arisztokrata családok érdekelték, akik a kilencvenes évek utáni években – mikor erre lehetőség adódott – visszaigényelték ősi jussaikat. De nemcsak visszaigényelték, hanem lelkiismeretesen dolgoztak is vele és visszaterelték a kulturális, társadalmi körforgásba. Munkájában nagy segítségére volt gróf Kálnoky Tibor, aki nemcsak jó tanácsokkal látta el, valamint segített megírni és összeállítani a listát a potenciális szereplőkről, hanem az író számára az ő neve és közbenjárása volt a kulcs az arisztokraták zárt világának zárjaiba.

Csinta Samu íróval – miután dedikálta könyveit az érdeklődőknek – a beszélgetést a Villa Camarum Polgári Társulás elnöke, Kiss Réka, a társulás elnöke, újságíró vezette és tette még izgalmasabbá, színesebbé a könyvbemutatót.

fotó: a szerző