Mit keres egy Jawa 20 a kastély padlásán?


Mielőtt még találgatásba kezdenének, gyorsan válaszolok is a kérdésre: ugyanazt, amit a vegyvédelmi ruha és a gázálarc. Tökéletes összhangban Szent Mihály szekerével. Vagy lovával, ahogyan azt a helyiek mondják. A helyiek, akik ugrottak, mikor jött a hívó szó a hivatalból. Átfésülték pincétől a padlást, kamrától a műhelyt, és vitték hosszú sorban a kincseket. És a kastély újjáéledt.

fotó: a szerző

A Komáromi járásban fekvő Megyercs község 1200 lelket számlál. Kicsi, de összetartó közösség, vidám, dolgos, bizakodó emberekkel. A falu főutcáján kihelyezett táblák tanúsága szerint sportpályával és fürdővel is rendelkeznek. Óvodával, impozáns református templommal és egy gyönyörűen felújított kastéllyal. 1903-ban Boschán Sámuel építette neoklasszicista stílusban. 2003-ban Litomericzky Nándor készített egy projektet a felújításról, 2009-ben egy pályázatnak hála a munkálatok megtörténtek. 2019-ben Görözdi Terézia a padlástér felújítására készített tervet, mely 2023-ban lett valósággá.

Húsz év telt el a kastély felújításának első és utolsó mozzanatai között. Hosszú idő, de a község lakossága közben sem tétlenkedett. Összegyűjtöttek egy egész kiállításra való régiséget, személyes tárgyakat, emlékeket. Darabonként szedegették össze a község múltját, a régiek életét, mindennapjait prezentáló értékeket.

Molnár Zoltán polgármester a Falumúzeum átadóján
fotó: a szerző

A legelső beérkezett tárgyak között voltak a régi iskolapadok, valamint az oktatási intézmény egykori fémtáblái. Az egyiken Megyercs neve szlovákul „Mederč”-ként szerepel. Ha mindenképp ki kell emelnem valamit, ez említeném, mint kedvenc tárgyamat a Falumúzeumból”

A polgármester kedvenc tárgya
fotó: a szerző

– mesélte méltán büszkén Megyercs község polgármestere, Molnár Zoltán. Azt is elárulta, személy szerint ő is nagy gyűjtő hírében áll, örömmel nézegeti, forgatja a régiségeket. A Boschán-kastély padlásterében berendezett Falumúzeumot hozzávetőlegesen egy hónapon át rendezték be. Tárgyak érkeztek nemcsak Megyercsről, hanem a környező községekből is. Gyorsan híre meg a remek kezdeményezésnek, mely nagy visszhangra talált a járásban.

Mint említettem, dolgos népek lakják a falut. Az értékőrző tárlat létrehozásáért összefogtak a megyercsi vállalkozók, az önkormányzat, a nyugdíjasklub, a komáromi Renostav, valamint a lelkes falusiak. A tárlatot a kastély patinás régi kulcsával szimbolikusan Farkas Adél nyitotta meg, aki szintén szívén viselte a kiállítás sorsát, és biztatta, nógatta a falu első emberét, hogy mielőbb bemutathassák a település közösségének.

fotó: a szerző