Az újhangú Ady meg a Bészabó (GALÉRIÁVAL!)


Örökségünk, kulturális, nyelvi, képi megnyilatkozásaink adnak nekem is szárnyakat” – hangzottak el Bészabó András szavai a róla készült filmben 2016-ban, melynek Beszélgetés Istennel volt a címe. Hogy mennyire erősek ezek a szárnyak, mekkora a fesztávjuk, és micsoda csoda messzeségekbe repült általuk a festőművész, megtekinthető a Limes Galériában, ahol megnyílt a budapesti alkotó tárlata.

Balról: Novotny Tihamér, Farkas Veronika és Bészabó András
fotó: a szerző

Bészabó Andrásnak felvidéki felmenői vannak, így, saját bevallása szerint, mindig úgy érzi, hazaérkezik, ha ide látogat. Az „Örökségünk fényei” című kiállítással egyfajta határtörlést végez: a tárlatot Magyarország fizikai határain kívül élő magyar közösségek számára alkotta és vándoroltatja. A tárlat a Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás jóvoltából valósult meg. Farkas Veronika köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy Bészabó képein megjelenik a magyar karakter és a hagyományok. Nemcsak az ősi tradíciók jelképrendszerével találkozhat a szemlélő, hanem a keresztény kultusszal is, például Szűz Mária alakjában. A történelemből sokat merít a festő, példaképként állítva Szent Istvánt.

Fontos, hogy a jelenkorban tanuló, felnövő ifjúság tanulja és értse meg ezt a nyelvet, hiszen hagyományaink ápolása, ismerete és tiszteletben tartása nélkül a jövőben nem lelnénk erős alapokra, melyekre támaszkodhatunk”

– hangsúlyozta Farkas Veronika. A festőművész életét és munkásságát Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő méltatta. Teljesen egyértelművé vált, hogy ismeri, sőt szereti is Bészabó műveit, illetve az általuk hirdetett eszméket, mert beszédében a legmélyebb bugyrokig hatolt.

Festett Golgota az egykori oltár helyén
fotó: a szerző

Érző, kibontó, gondolkodó agyában termékenyítő masszaként őrzi az ősi kultúra és az újranyitó hagyomány kettősségét”

– értékelte Novotny Bészabó világlátását. Hozzátette, műveit a minőség tomboló kizárólagossága jellemzi, valamint az értékőrzés, -feltárás. Műveinek nézőit, élvezőit a mindennapi élmények világába kalauzolja.

Bészabó András pár szóban bemutatta a képeit, Kárpát-medencei kötődéseit, a tárlatot pedig szívvel-lélekkel ajánlotta a felvidéki magyarságnak.

fotó: a szerző