Amennyiben csak egy film fér bele az idődbe…


Ha tavasz, akkor nárcisz. Ha nárcisz, akkor “nárciszok napja”!

A nárciszok napja egy emlékeztető nap, mely a rákbetegséggel küldő honfitársaink hányattatott sorára kívánja felhívni a figyelmet. Az 1997 március 21-én első ízben megrendezett adománygyűjtő megmozdulás hosszú utat tett meg, mígnem mára már minden szlovákiai város, falu és különféle szervezetek szívesen kapcsolódnak az akcióhoz. A segítőkész jótékonykodók által felajánlott összeget a rákkal küzdő betegek megsegítésére, gyógykezelésekre, kórházi felszerelésekre, valamint információs- és oktatóanyagok készítésére, előadások és ismeretterjesztő rendezvények szervezésére használnak fel. A minden évben befolyt (szerencsére már nem elhanyagolható!) összeg így minden téren segítséggé alakul át!

A lappangó, alattomos betegség kiváltó okai, sajnos, még mind a mai napig ismeretlenek. Vannak ugyan találgatások, elméletek, hogy miért is alakulnak át sejtjeink egy önpusztító gépezetté, azonban teljes mértékben elfogadható magyarázattal senki sem tud szolgálni. Minden bizonnyal sokat nyom a latban a hektikus életmódunk, egészségtelen táplálkozásunk, kialakult rossz szokásainak, kellően aktív mozgásunk hiánya, a tudomány és a technika legújabb “sugárzó” fejlesztései, és még hosszasan sorolhatnám a listát. Ezen, nem elhanyagolható együttesek kumulálódása nem egy esetben vezetett a rákbetegség megjelenéséhez. És mivel valamely negatív tényező valamennyiünk életében előfordul, keresve is csak nehezen akadunk olyan családra, melyben ez a kegyetlen betegség még nem ütötte fel a fejét. Szinte már népbetegség…

A súlyos diagnózis megállapítása után az érintettek különféle módokon próbálják feldolgozni a tényeket.  A gyógykezelés hosszú és rögös út, mely még így sem garantálja a tényleges gyógyulást. Nem beszélve arról, hogy nem is mindenki vállalja be ezt az embert próbáló terápiát. Az alábbi film is erről szól… Két végstádiumú beteg találkozása és fokozatos összebarátkozása egy kalandos világkörüli úton. A BAKANCSLISTA című film a “bakancs feldobása” előtti vágyak és kívánságok megvalósításáról szól, miközben a főhősök is változásokon esnek át. A kitűnő mozi nagyszerűen mutatja be a kezdeti tagadást, majd az elfogadást és belenyugvást. Az “életátértékelő helyzet”, a nehéz idők és a végzetes diagnózis pedig a címszereplők jellemét is jócskán “megcsiszolja”. Megható és elgondolkodtató történet, mely felnyitja szemünket és rávilágít az élet igazi értelmére! A film végére megérthetjük, hogy az életben nem a megszerzett javak, a siker és a pénz a fontos, hanem a család, a barátok és az igazi szívből jövő szeretet a lényeg!

-> A bakancslista – Morgan Freeman és Jack Nicholson főszereplésével

fotó: pixabay