A csitári hegyek alatt szenderedtek az elnökjelölt fiai


A Csemadok Csicsói Alapszervezete megtartotta évzáróját a helyi kultúrházban, ahol a kultúrműsorra körítették az éves beszámolót. A szervezet helyi elnöke, egyben a község polgármestere, Németh Andrea részletesen ismertette az előző évi tevékenységet.

Két pályázaton is sikeresen indult a csicsói Csemadok, mindkét esetben Nyitra megyéhez nyújtották be projektjüket. Ötszáz eurós támogatásban részesült a Csemadok Családi Nap elnevezésű akció, ahol ezen összegből a Kíváncsi Katica mesezenekar fellépti díját elégítették ki. A második projekt sportszervásárlásról szólt: a négyszáz eurós támogatásból tornabotokat vásároltak. A faluban nagy sikernek örvend a kultúrházban elsősorban hölgyek számára rendszeresített egészségmegőrző, élénkítő, erőnléti testedzés, folyamatosan bővülő látogatókörrel.

A Csemadok elnök emlékeztetett, hogy a Retró utcabálra benyújtott pályázat ugyan nem nyert, a község által nagyra tartott eseményt mégis sikerült tető alá hozni. Külön megköszönte a tagság áldozatos munkáját a magyarság ünnepeihez rendezett megemlékezések megszervezésében, illetve mindazon rendezvényeken való részvételt és segítséget, amelyeket a Csemadok önállóan vagy Csicsó község önkormányzatával közösen valósított meg. Hozzáfűzte, továbbra is aktív részesei lesznek a falunapnak, ahol immáron hagyománnyá vált a csicsói ételek készítése és felvonultatása. Szintén kiemelt figyelmet kap minden év végén a karácsonyi kézműves foglalkozás, valamint az adventi vásár.

A csicsói Caritas énekkar
fotó: a szerző

A Csicsói Csemadok Alapszervezet jelenleg negyven aktív taggal rendelkezik, köztük a széles körben nagy hírnévre szert tett Caritas énekkar tagjaival, akik fellépésükkel ünnepivé varázsolták az évzárót. Hogy miért éppen ezt a nevet választották, Bödők Judit, az énekkar vezetője ekképp fogalmazott:

Amikor elmentünk énekelni akár óvodákba, nyugdíjas otthonokba, játszóházakba, illetve a templomba is, ahol hivatalosan is zsoltárénekesek vagyunk, mindig vittünk is magunkkal ajándékokat, ezzel is segítve, örömtelibbé téve az alkalmat. Emiatt esett a választásom erre a névre, a többieknek tetszett, egyhangúlag megszavaztuk.”

Humoros életbölcsességeket is megosztott az elnökjelölt
fotó: a szerző

Mikor a Csemadok évzárón a Caritas az A csitári hegyek alatt című népdalt énekelte, velük együtt zengte a dallamot a közönség is, köztük Forró Krisztiánnal, a Szövetség párt elnökével, Szlovákia köztársaságielnök-jelöltjével, aki felszólalásában elmondta, mikor fiait még kiskorukban altatta, mindig ezt a dalt énekelte, dúdolta nekik, úgyhogy bármikor meghallja, már önkéntelenül is fújja magában.

Az évzárón megjelent Szomolai Tibor vállalkozó-regényíró is, aki bemutatta legújabb könyvét, @ Párkereső címen, és sztorizgatott annak létrejöttéről, az anyaggyűjtésről és mindarról, ami az időskori társkeresést meghatározza.

fotó: a szerző