Ifjaiban él a magyar!


A modern kori forradalmárok pedig a tudósok – bárki előtt nyitott az út, hogy azzá váljon, és szorgalma által szebbé, jobbá, boldogabbá tegye a világot. Forradalmárok lehetnek a színészek, a sportolók, akik áldozatkész, fáradtságos munkával küzdenek nap mint nap a minél jobb teljesítményért. Forradalmárok a hétköznapi emberek. És forradalmárok azok is, akik Komáromban létrehozták a magyar egyetemet!”

– hangoztatta Bajkai János, a Komáromi Városi Hivatal oktatási főosztályvezetője. Beszédének apropója a forradalom előestéjén megtartott ünnepi műsor volt, „Él a magyar” címmel.

A Cantus Iuventus az Egressy színpadán
fotó: a szerző

Komáromi magyar tanítási nyelvű oktatási intézmények részvételével rendezték meg gálát, mely főhajtás volt az 1848-as márciusi ifjak emléke előtt. Az est szervezői a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, valamint az Egressy Béni Városi Művelődési Központ volt.

Langschadl István, a Baráti Kör elnökének nyitó beszéde után a színpadon egymást váltották az óvodások, iskolások és az egyetemisták. A sort az utóbbiak kezdték: a Selye János Egyetem Cantus Iuventus női kórusa Léo Delibes, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Debreceni Szappanos János műveiből összeállított csokorral készültek, Orsovics Yvette vezényletével. A SJE Tanárképző Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének hallgatói: Fagyas Veronika, Szabó Júlia és Nemes Dániel szavalatukkal emelték az est fényét.

Fergeteges magyar néptáncot és népzenét, irodalmi összeállítást, és a magyar trikolórral látványos mozgásszínházat állítottak színpadra a Marianum Egyházi Iskolaközpont tanulói, az ovisok pedig az ünnephez kötődő dalokkal készültek.

A Marianum Egyházi Iskolaközpont tanulóinak látványos műsora
fotó: a szerző

Zenés, irodalmi blokkot mutattak be a Munka Utcai Alapiskola diákjai, az estet pedig Dráfi Mátyás, a Komáromi Jókai Színház neves színésze zárta a színpadon. A közönség ezután megkoszorúzta a VMK aulájában található Egressy Béni mellszobrot. A zeneszerzőét, akinek városunk a Komáromi indulót köszönheti.

fotó: a szerző