ZMOS kiáll a gyermek sürgősségi rendelők mellett


A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) felvetette, hogy felül kell vizsgálni a gyermekek és a serdülők ambuláns sürgősségi ellátását, valamint a sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokat is.

Jozef Božik, a ZMOS elnöke továbbra is törekszik a gyermeksürgősségi rendelők megőrzésére.

2023 szeptemberében az Egészségügyi Minisztérium rendeletet fogadott el a gyermekek és serdülőkorúak ambuláns sürgősségi szolgálatainak kiigazításáról a gyermekgyógyászati ​​ambuláns ellátás stabilizálása és a gyermekek sürgősségi ellátásának működőképességének megőrzése érdekében.

Ennek értelmében a gyermekügyeletek hálózatát fokozatosan, 2024 végére három ütemben, az eredeti 61-ről 40-re csökkentenék. 2023. október 1. óta már hat rendelőt megszüntettek, amelyek jelenleg nem működnek, mivel az Egészségügyi Minisztérium korábbi vezetése szerint, senki sem érdeklődött a működésük iránt.

Mivel a ZMOS érdeke az elérhető egészségügyi ellátás biztosítása különösen a gyermekek és serdülők esetében, Jozef Božík egyeztetett az egészségügyi miniszterrel a rendelet esetleges felülvizsgálatáról.

Jelenleg is folynak az intenzív tárgyalások a gyermekorvosokkal több helyen polgármesterek részvételével. A szükséges dokumentumok összegzése után a ZMOS egyeztetni fog az Egészségügyi Minisztériummal, módosítsák a rendeletet annak érdekében, hogy a gyermekek sürgősségi eseteit a lehető legnagyobb számban és a szülők számára elérhető távolságban tartsák fenn.

ZMOS-Sajtóhír