Tovább lassult az infláció országunkban


Szlovákiában tovább mérséklődött az éves infláció márciusban, országunkban épphogy meghaladta az euróövezet átlagát ez a ráta. 

Márciusban az előzetesen becsült adatok szerint lassult az éves infláció az euróövezetben a februári 2,6 százalékról 2,4 százalékra csökkent – derült ki az Eurostat nemrégiben közzétett jelentéséből. 

Az előzetes becslések szerint márciusban szolgáltatások éves inflációs rátája volt a legmagasabb (4%), nem történt változás az előző hónaphoz képest. Lassult az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának növekedési üteme (a februári 3,9%-ról márciusban 2,7%-ra esett vissza). Éves szinten 1,1 százalékkal drágultak a nem energetikai ipari termékek a múlt hónapban (februárban 1,6 százalékos rátát mértek). Az energiaárak márciusban 1,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, februárban 3,7 százalékos éves szintű csökkenést mértek. 

Az euróövezetben a fogyasztói árak változását az úgynevezett harmonizált fogyasztóiár-indexszel (HICP) mérik. Az Európai Unió országai azonos módszertant alkalmaznak, ez lehetővé teszi a tagállamok adatainak összehasonlítását. 

Szlovákiában idén márciusban 2,5 százalékos éves drágulást jegyeztek fel előzetesen, míg februárban 3,8 százalékos éves rátát mértek, tehát országunkban is lassult az infláció üteme. Országunkban csupán egy hajszálnyival volt magasabb ez a ráta az euróövezet átlagánál. 

Tizenkét tagállamban haladta meg az euróövezet átlagát az inflációs ráta. Horvátországban (4,9%), Ausztriában (4,2%) és Észtországban (4,1%) ment végbe a legjelentősebb mértékű drágulás, ezzel szemben Litvániában (1,3%) és Finnországban (1,7%) jegyezték fel a legenyhébb emelkedést.