Több száz traktorral vonultak ki a gazdák Prágában


Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák a mezőgazdasági minisztérium épületéhez vonultak, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.

A tiltakozó akció mögött néhány kisebb gazdaszervezet áll, míg a nagyobb országos szövetségek elhatárolódtak tőle. A tiltakozó gazdák szeretnének találkozni Marek Vyborny szakminiszterrel és átadni neki a követeléseiket tartalmazó levelet. A mezőgazdasági tárca vezetője a CTK hírügynökségnek nyilatkozva azonban azt mondta, hogy ezek a gazdák akciójukkal politikai célokat követnek, ezért nem velük kívánja megvitatni a cseh mezőgazdaság problémáit.

“Nem látom okát annak, hogy ezen tiltakozók képviselőivel megbeszéljem azokat a konkrét lépéseket vagy változásokat, amelyeket a mezőgazdaságban tervezünk. Számomra a három nagy agrárszervezet a partner, és azokkal fogok tárgyalni” – jelentette ki Marek Vyborny, aki partnereinek a Cseh Agrárkamarát, a Mezőgazdasági Szövetséget és a Magángazdák Szövetségét nevezte meg. A miniszter ugyanakkor nem kérdőjelezte meg, hogy a cseh mezőgazdaság súlyos gondokkal küszködik.

Marek Vyborny mindezek ellenére délelőtt kiment a minisztériuma elé, és átvette a tiltakozók levelét. A gazdák azt követelik, hogy Csehország lépjen ki az Európai Unió által kidolgozott Green Deal megállapodásból, könnyítsen az adminisztratív terheken, és általában nyújtson nagyobb támogatást a mezőgazdaságnak.

Bár a miniszter kijelentette, hogy foglalkozni fog a gazdák követeléseivel, azok hangosan kifütyülték, és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: több javaslatot tervez beterjeszteni a kormány elé, egyebek közt azt, hogy a mezőgazdasági támogatások adómentesek legyenek. Karel Havlícek, az ellenzéki ANO mozgalom alelnöke erre reagálva azt mondta, hogy támogatnák ezt a javaslatot.

Petr Fiala kormányfő a közösségi X-hálózaton megjelent nyilatkozatában politikai akciónak minősítette a tüntetést. Azt állította, hogy a tiltakozás szervezői között “több oroszbarát személyiség” is van, akiknek nem tetszik a kormány Ukrajnát támogató politikája.

A hétfő reggeli órákban mintegy 500 mezőgazdasági gép és kíséretükben mintegy 150 autó érkezett több irányból Prágába – tájékoztatott Vlasta Suchánková, a közép-csehországi rendőrség szóvivője. A gazdák képviselője ezer traktorról és más technikáról beszélt, de a közszolgálati televízió értesülése szerint sokan végül is lemondták a tiltakozáson való részvételüket.

A mezőgazdasági gépek megjelenésének következtében fennakadások voltak a Prágába vezető főutakon, illetve a belvárosi autó- és villamosforgalomban, néhány főbb útvonalon pedig csak egy-egy sáv járható.

Bohuslav Sobotka prágai főpolgármester szerint néhány kisebb közlekedési baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül.

kjk \ guz \ gjé

Kokes János/ MTI