Szorosabb együttműködés jön létre Új-Zéland és a NATO között


Winston Peters külügyminiszter a NATO brüsszeli központjában tett kétnapos látogatása után kijelentette, hogy országa szorosabbra fűzi a partnerségi viszonyt a NATO-val. A tavaly októberben megválasztott kormány arra törekszik, hogy Új-Zéland elmélyítse katonai kapcsolatait a “hagyományos” nyugati szövetségesekkel.

A szigetország 2012 óta áll partnerségben a NATO-val, az új megállapodás azonban várhatóan sokkal szorosabb stratégiai együttműködést eredményez majd. Emellett Wellington csatlakozni kíván Ausztrália, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közös kutatásaihoz is a mesterséges intelligencia, a hiperszonikus fegyverek és az új technológiák katonai célú felhasználása terén is.  

A második világháború óta Új-Zéland tagja a FiveEyes szövetségnek, amely a hírszerzési információk kölcsönös megosztását biztosítja Ausztráliával, Kanadával, az Egyesült Királysággal és az USA-val. Új-Zéland ezen a téren azonban kényes helyzetben van, ugyanis a legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, ami arra kényszeríti Wellingtont, hogy diplomácia téren ügyesen lavírozzon Peking és Washington között.

Forrás: tasr

Fotó: Winston Peters facebook oldala