Szomorú adatok: alacsony az egy főre jutó GDP Szlovákiában


Régiónkon belül Szlovákiában volt a legalacsonyabb a vásárlóerő-paritáson kifejezett egy főre jutó GDP, országunk 27 százalékkal maradt el az EU-átlagtól. Uniós szinten a negyedik legrosszabb helyen végezünk.

2023-ban az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) vásárlóerő-paritáson kifejezve az Európai Unión belül Luxemburgban volt a legmagasabb, míg Bulgáriában a legalacsonyabb, derült ki az Eurostat közelmúltban közzétett adataiból.

Az uniós tagállamok közül Luxemburgban (240%), Írországban (212%), Hollandiában (130%), Dániában (128%) és Ausztriában (123%) jegyezték fel a legmagasabb rátát. Ezzel szemben Bulgáriában (64%), Görögországban (67%), Lettországban (71%) Szlovákiában (73%) volt a legalacsonyabb a mutató értéke.

A V4-ek közül Szlovákiában (73%) volt a legalacsonyabb a vásárlóerő-paritáson kifejezett bruttó hazai termék, vagyis országunk 27 százalékkal maradt el az uniós átlagtól. Magyarországon 76 százalékos, Lengyelországban 80 százalékos, Csehországban pedig 91 százalékos rátát mértek.

A vásárlóerő-paritáson kifejezett bruttó hazai termék a gazdasági fejlettség mérőszáma. Ez alapján Szlovákiánakaz elmúlt néhány évben nem igazán sikerült felzárkóznia az uniós országok többségéhez.

Fotó: pixabay, pexels