Pavol Gašpar lehet az SIS új igazgatója


A kormány február 14-iki ülésén arról döntött, hogy Pavol Gašpar, az igazságügyi minisztérium államtitkára lehet a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) új igazgatója. A kormány javaslata alapján a SIS igazgatóját az államfő nevezi ki. Jelenleg Tomáš Rulíšek áll a SIS élén.

Pavol Gašpar jogász, korábban a rendőrségen és az igazságügyi szerveknél dolgozott, ügyvédi irodát is vezetett. A SIS igazgatói posztjával kapcsolatban Tibor Gašpar (Smer-SD) parlamenti képviselő, korábbi országos rendőrfőkapitány neve is felmerült, aki Pavol Gašpar édesapja.

Az ellenzék több képviselője nem ért egyet a jelöléssel, és tiltakozásukat fejezték ki

Milan Majerský, a KDH elnöke szerint, ez a döntés a jelenlegi kormány kétes jelölései közé tartozik. Szerinte: az önéletrajza alapján nem derül ki, hogy van-e tapasztalata a titkosszolgálatokkal kapcsolatban. „Kételkedünk abban, hogy elfogadja őt a nemzetközi hírszerző szakma, amelyben a SIS-nek már így is nagyon rossz híre van”.

Az SaS képviselője, aki a SIS ellenőrzésével foglalkozó parlamenti bizottság elnöke szerint: Gašpar nem felel meg a szakmai kritériumoknak, ráadásul bosszúálló személyiség, és csak Robert Fico miniszterelnök meghosszabbított karja lesz. „Ez a kinevezés világosan mutatja, hogy ez a kormány és Fico miniszterelnök teljesen lemondott minden látszatról, hogy nem a bosszúról szól. Pedig az, hogy a SIS vezetőjének egy olyan megvádolt képviselő fiát választják, aki egy vadászházban bosszút fogadott, már önmagában is diszkvalifikáló” – nyilatkozta Kolíková.

Branislav Gröhling, az SaS frakcióvezetője szintén kritizálta a döntést: . „Felszólítjuk az államfőt, hogy utasítsa vissza ezt a szégyenletes és elfogadhatatlan jelölést. Ugyanis a kormány egyetlen célja, hogy ellenőrzése alá vonjon minden állami szervet”

A Slovensko Mozgalom felszólította Zuzana Čaputová államfőt, ne nevezze ki Pavol Gašpart a SIS élére. Grendel Gábor úgy véli, az államfőnek joga van visszautasítani a kinevezést. Felidézte, hogy a 90-es években Michal Kováč államfő is elutasította Ivan Lexa kinevezését az SIS élére. „Lexa ellen akkor szintén nem folyt eljárás, nem is gyanúsították semmivel, de az államfő úgy gondolta, hogy a jelölésével átléptek bizonyos morális kereteket” – jelentette ki Grendel.

Igor Matovič, a mozgalom elnöke szerint Gašpar alkalmatlan és felkészületlen ilyen poszt betöltésére.

Veronika Remišová (Slovensko, KÚ, Za ľudí) szerint Gašpar jelölése újabb bizonyíték, „hogy szervezett bűnözői csoport ejti túszul az államot”. Az SIS nemzetközi renoméjának veszélybe kerülésére és a titkosszolgálatokkal való visszaélés veszélyére figyelmeztetett. Felhívást intézett az államfőhöz és az ellenzéki pártokhoz, hogy egységesen lépjenek fel.

A kormánypárt képviselői támogatják Pavol Gašpar kinevezését

Dušan Jarjabek smeres képviselő kijelentette: „Ezzel a kérdéssel a kormány foglalkozott, és nincs okom nem elfogadni”. Marián Saloň (Smer-SD) szerint Gašparnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy az SIS igazgatója legyen. Szerinte Gašpar előnye, hogy teljesen független, mivel nem tevékenykedett még ezen a területen, és elképzelhetőnek tartja, hogy a jelölt apja, Tibor Gašpar (Smer-SD) lemond az SIS-t felügyelő parlamenti bizottságban betöltött posztjáról.

A Hlas-SD képviselői Ján Blcháč és Samuel Migaľ (mindkettő Hlas-SD) képviselőnek sincs kifogása Pavol Gašpar igazságügyi államtitkár jelölésével kapcsolatban a Szlovák Információs Szolgálat élére. Kifejtették: olyan emberre van szükség a titkosszolgálat élén, aki közel áll a kormányfőhöz.

A miniszterek is egyetértenek Pavol Gašpar igazságügyi államtitkár jelölésével.

Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter szerint Gašpar „A megfelelő ember a megfelelő helyen”. Úgy érvelt az sem jelent gondot, hogy apja, Tibor Gašpar a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság tagja, mert ez nem jelent összeférhetetlenséget, ugyanis „Nem a fiát fogja ellenőrizni, hanem az egész titkosszolgálatot, ráadásul nem ő egyedül, hanem egy egész parlamenti bizottság”. A koalíciós szerződés értelmében SIS vezetői posztjára a Smer-SD állíthat jelöltet.