Nyolc évre ítélték a 12 halálos áldozatot követelő nyitrai baleset okozóját


Nyolc év börtönre ítélte a bíróság azt a teherautósofőrt, aki a 2019-ben Nyitra (Nitra) közelében történt autóbusz-balesetet okozta. A fellebbviteli bíróság helybenhagyta az eredeti ítéletet.

„A fellebbviteli bíróság nem talált okot arra, hogy az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztassa, ezért a vádlott fellebbezését elutasította. Az elsőfokú bíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett” – mondta Lena Kiradžiev, a Nyitrai Kerületi Bíróság szóvivője.

A baleset 2019. november 13-án délután történt. A Nyitra melletti Malánta (Malanta) közelében egy kaviccsal megrakott teherautó ütközött egy távolsági busszal. A busz utasai közül 12 meghalt, 19 megsérült.

A teherautót egy 63 éves sofőr vezette. Bűnösségét elismerte, csak a kiszabott börtönbüntetés tartama ellen fellebbezett. A szakértők szerint a teherautó külső gumiabroncsaiban nem volt megfelelő a nyomás, emiatt a jármű irányíthatatlanná és instabillá vált. A teherautó az oldalára borult, az autó eleje pedig nekicsapódott a busznak, amely lesodródott az útról, és felborult.

klm

TASR