Növekedett a GDP a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet országaiban


A tavalyi utolsó, negyedik negyedévben 0,4 százalék volt a GDP-növekedés a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban negyedéves összevetésben, ugyanúgy, mint a harmadik negyedévben.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára fölkerült adatok szerint a G7-országok GDP-növekedése 0,4 százalékra mérséklődött a harmadik negyedévi 0,5 százalékos növekedés után. Az Egyesült Királyság és Japán GDP-je 0,3 százalékkal, illetve 0,1 százalékkal csökkent, és ezzel már a második egymást követő negyedévben jegyeztek fel gazdasági visszaesést. A német gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben a harmadik és a második negyedévi stagnálást követően.

Az Egyesült Államokban 0,8 százalékra lassult a gazdasági növekedés a harmadik negyedévi 1,2 százalékról, miközben Franciaországban második negyedéve stagnált a gazdaság. Eközben Kanada gazdasága 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévi 0,3 százalékos zsugorodás után, míg Olaszország GDP-növekedése 0,1 százalékról 0,2 százalékra gyorsult a negyedik negyedévben. Az OECD-országok közül a negyedik negyedévben a legjelentősebb GDP-növekedés Costa Ricában (+1,8 százalék) és Norvégiában (+1,5 százalék) volt, a legjelentősebb visszaesés pedig Írországban (-0,7 százalék).

Nem végleges adatok szerint az OECD-országok gazdasági növekedési üteme 1,6 százalékra lassult tavaly a 2022. évi 2,9 százalékról és a rendelkezésre álló adatok alapján 27 országból 10 volt recesszióban. A legnagyobb gazdasági visszaesés Észtországban volt, ahol a GDP 3 százalékkal esett. A gazdasági növekedés üteme csak három országban gyorsult, Costa Ricán a 2022. évi 4,6 százalékról tavaly 5,1 százalékra, az Egyesült Államokban 1,9 százalékról 2,5 százalékra, Japánban pedig 1 százalékról 1,9 százalékra.

Forrás: MTI

Fotó: pixabay