Nem változott a munkanélküliségi ráta Szlovákiában


Az idei év első két hónapjában változatlan maradt a munkanélküliségi ráta országunkban. Az uniós tagállamok közül Szlovákiában volt a hetedik legmagasabb a 25 év alatti állástalanok aránya.

Idén februárban 6 százalékos munkanélküliségi rátát mértek az Európai Unióban – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrégiben közzétett jelentéséből. Az év vége óta változott ez az arány. Az euróövezetben 6,5 százalékos rátát jegyeztek fel, november óta stabil maradt a mutató értéke. Több mint 13 millió uniós polgárnak nem volt állása a vizsgált időszakban.

A tagállamok közül Spanyolországban (11,5%) és Görögországban (11%) volt a legmagasabb ez az arány idén februárban, míg Csehországban (2,6%), Lengyelországban (2,9%), Szlovéniában (3,1%), valamint Németországban és Máltán (mindkettő 3,2%) a legalacsonyabb. 

Régiónkon belül Szlovákiában (5,5%) mutatták ki a legmagasabb a munkanélküliségi rátát. Magyarországon 4,4 százalékos arányt jegyeztek fel. Csehországban és Lengyelországban uniós és regionális szinten is a legalacsonyabb volt a mutató értéke.

A januári adatokhoz viszonyítva Szlovákiában nem változott a munkanélküliségi ráta, éves szinten 0,5 százalékpontos csökkenést jegyeztek fel.

2024 februárjában 18,8 százalékot tett ki a fiatalok munkanélküliségi rátája országunkban. Ez az arány fokozatosan csökkent az elmúlt hónapokban, az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban 0,2 százalékpontos növekedést mértek. Az EU-ban a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 14,8 százalékot tett ki, országunkban jóval magasabb volt a mutató értéke.

Fotó: pexels