Nem csak szórakozásra használják az internetet a szlovákiaiak


Nem csupán a közösségi oldalakon töltik az idejüket a szlovákiai netezők, országunkban is egyre népszerűbbé válik az online tanulás. Az uniós átlag szintjén végeztünk ebben a rangsorban, mutatjuk a számokat.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) nemrég közzétett adatai szerint 2023-ban az EU-ban az internethasználók 27,3 százaléka vallotta, hogy a közvélemény-kutatást megelőző három hónapban online kurzust végzett, vagy használt valamilyen online tananyagot. 2022-ben 25,6 százalékot tett ki ez a ráta, 2020-ban pedig mindössze 23,3 százalékot.

Az uniós tagállamok közül mindössze Hollandiában (53,7%) és Finnországban (51,8%) tanult online az internethasználók több mint fele. Romániában (9,2%), Bulgáriában (13,5%) és Görögországban (14,1%) használták a legkevesebben tudásuk fejlesztésére az internetet.

A visegrádi országok közül Szlovákiában (27,3%) volt a legnépszerűbb az online oktatás, az uniós átlag szintjén végeztünk a rangsorban. Csehországban a netezők 26,8 százaléka, Magyarországon 22,8 százalékuk, Lengyelországban pedig mindössze 15,8 százalékuk végzett online kurzust, vagy használt online tananyagot.

Szlovákiában az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az online tanulás, míg 2020-ban a válaszadók mindössze 20 százaléka képezte magát ilyen módon, 2023-ra 7,3 százalékponttal növekedett az arányuk. Ez mindenképpen pozitív változás, hiszen az online kurzusokkal nem csak a tudásunkat fejleszthetjük, karriercéljaink elérésében is fontos szerepül lehet.

Fotó: Pexels