Napi hírösszefoglaló


Gazdák vagyunk, nem irodisták

Az egész országban bedugult ma a forgalom. A mezőgazdasággal foglalkozók délelőtt traktoros tüntetéssel hívták fel a figyelmet arra, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak az ágazatban.

Az egész országban, járási városokban tüntettek a gazdák, a rendőrség is kint volt az utakon, a forgalom lassító tüntetés mellett sokan kiálltak.

Az agrárminiszter, Richard Takáč Érsekújvárban szólt a gazdákhoz. „Támogatjuk a mezőgazdasági termelők követeléseit, hogy növeljük az élelmiszer-önellátást, és több hazai termék legyen az üzletláncok polcain, illetve hogy a termelők azt tegyék, ami a dolguk, és ne hivatalnoki munkát végezzenek” – jelentette ki a tárca vezető. A miniszter kifejtette: a lehető leghamarabb előrelépés lesz a közvetlen agrártámogatások kifizetése ügyében. Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke szerint semmi rendkívüli nincs abban, hogy egy ország földművelési minisztere támogatja a gazdák ilyen követeléseit, ennek ellenére meg akarják őrizni a tiltakozás apolitikus jellegét. „Mi hivatalosan nem hívtuk a minisztert, sem más politikust, hogy vegyen részt a tüntetésünkön, de nem tudjuk befolyásolni, hogy melyik politikus vesz rajta részt” – szögezte le Macho.

A gazdák olyan mezőgazdaságot szeretnének, ahol a mezőgazdász nem hivatalnok, hanem olyan ember, aki az állatokkal törődik és azzal, hogy az országot felvirágoztassa és tegyen valamit a természetért. Fel kell nyitni az európai hivatalnokok szemét, hogy baj van a behozatallal. A fővárosban 200 traktor lassította a forgalmat. Bírálták az EU mezőgazdasági politikáját. Kifogásolták a mezőgazdasági támogatások kései kifizetését, melynél 50-50 százalékban teszik felelőssé az európai ügynökséget és a kifizető ügynökséget. a gazdák azt is követelik, hogy szűnjön meg a kötelező ugaroltatás.

Robert Fico a közösségi oldalán egy videót osztott meg, amelyben elmondta: az Európai Bizottság érdektelenségére a szlovák és európai gazdálkodók védelmében szuverén szlovák külpolitikával és számos mezőgazdasági termék Ukrajnából történő behozatalának tilalmával kell válaszolni.

A pozsonyi gazdatüntetésen felszólalt Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke is. Kifejtette, hogy Szlovákia az egész Csehszlovákiát eltudta látni gyümölccsel, zöldséggel és hússal. A jelenlegi EU-s szabályozás viszont ellehetetleníti, hogy a mezőgazdászok termeljenek a saját földjükön.

A gazdákat Forró Krisztián köztársasági elnök-jelölt is biztosította arról, a Magyar Szövetség kiáll mellettük. 

Támogatni kell az áldozatokat

A február 8-án módosított Btk., amely március 15-étől lépne érvénybe, egyelőre az Alkotmánybíróság kezében van, mivel az államfő Zuzana Čaputová aláírta azt, és nem utalta vissza a parlamentbe újra tárgyalásra. Az olyan bűncselekményekre, mint a nemi erőszak és a szexuális bántalmazás, a meglévő 20 éves elévülési időnek kell vonatkoznia – Ez büntető törvénykönyvnek a kormány által február 22-én elfogadott módosításából következik. Támogatni kell az áldozatokat, hogy minél hamarabb jelentsék az ilyen bűncselekményt, mert ilyen esetben hatékonyabb a nyomozás – jelentette ki a kormány csütörtöki ülését követően Tomáš Taraba SNS-es környezetvédelmi miniszter.

Választói igazolvány: egyszerre is igényelhető mindkét fordulóra

Írásban vagy e-mailben március negyedikéig lehet választói igazolványt kérni az államfő választás első fordulójára, a másodikra március 14-ig. Ám, aki tudja, hogy egyik időpontban sem lesz otthon, együtt is kikérheti az igazolványt mindkét fordulóra. Az igazolványt személyesen még a szavazás előtti utolsó munkanapon is el lehet intézni – olvasható a belügyminisztérium honlapján.

A választópolgárok az első fordulóban legkésőbb március 4-ig, a második fordulóban pedig március 14-ig igényelhetnek szavazólapot írásban és e-mailben. Az önkormányzatok a választói igazolványt legkésőbb három munkanapon belül meg kell, hogy küldjék a választópolgárnak ajánlott levélben.

Fotó: pixabay