Mutatjuk, mennyivel emelkedtek a bérek Szlovákiában


2023 végén országunkban 9,5 százalékkal, míg Magyarországon 16,9 százalékkal emelkedtek az óránkénti bérköltségek éves szinten. Mindeközben persze tavaly durván elszálltak az árak is.

2023 negyedik negyedévében éves viszonylatban az euróövezetben 3,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 4 százalékkal emelkedtek az óránkénti munkaerőköltségek, derült ki az Eurostat friss adataiból.

A munkaerőköltség nem csak a bérköltségeket foglalja magában, hanem a béren kívüli költségeket is, mint pl. a szociális juttatások.

Az óránkénti bérköltségek az euróövezetben 3,2 százalékkal, az EU-ban pedig 3,8 százalékkal emelkedtek a vizsgált időszakban.

2023 utolsó negyedévében 2022 azonos időszakához viszonyítva Romániában (16,9%), Magyarországon (16,3%), Horvátországban (16%), Lengyelországban (13,1%) és Szlovéniában (12,5%) emelkedtek a legjelentősebb mértékben a bérköltségek. Kilenc tagállamban jegyeztek fel tíz százalék feletti növekedést.

Mindössze Olaszországban (-0,1%) mértek minimális szintű csökkenést. A legenyhébb mértékű növekedést Dániában (1,9%), Németországban (2,2%) és Írországban (2,5%) mutatták ki.

Az uniós tagállamok közül tehát Magyarországon emelkedtek a legjelentősebben a bérköltségek. Lengyelországban (16%), Szlovákiában (9,5%) és Csehországban (5,2%) is meghaladta ez a ráta az uniós átlag szintjét.

Az infláció miatt a tavalyi évben a bérek mellett az árak is brutálisan megugrottak, így ez nem jelenti azt, hogy jelentősebben javult volna a dolgozók helyzete országunkban.

Fotó: pexels, pixabay