Magasak a lakhatási költségek Szlovákiában? 


Kíváncsi rá, hogy a jövedelmük mekkora hányadát fordítják a lakosok a lakhatási kiadásokra országunkban? Sokaknak jelentenek túlzott megterhelést ezek a költségek? Mutatjuk a számokat. 

2022-ben az uniós polgárok átlagosan a rendelkezésre álló jövedelmük 19,6 százalékát fordították a lakhatási költségek fedezésére, derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) jelentéséből. 

Az uniós tagállamok közül Görögországban (34,2%), Dániában (25,4%) és Németországban (24,5%) volt a legmagasabb ez a ráta, míg Máltán (8,8%), Cipruson (11,2%) és Litvániában (12,3%) a legalacsonyabb. 

Szlovákiában a lakosok átlagosan a jövedelmük 15,2 százalékát költötték a lakhatással kapcsolatos kiadásokra, régiónkon belül ez a legalacsonyabb arány. Lengyelországban 17,4 százalékos rátát mértek. Magyarországon és Csehországban (mindkettő 19,7%) egy hajszálnyival meghaladta az uniós szintet a mutató értéke. 

Az EU-ban a szegénység kockázatának kitett lakosoknál átlagosan 37,9 százalékos rátát mértek. Szlovákiában 26,1 százalékos arányt jegyeztek fel. 

2022-ben az unióban a városokban élő lakosok 10,6 százalékának, míg a vidékiek 6,6 százalékának jelentettek túlzottan nagy terhet a lakhatási költségek. Ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló jövedelmük több mint 40 százalékát fordították a lakhatással összefüggő kiadásokra. Szlovákiában a városokban élőknél mindössze 2,3 százalékot, a vidékiek esetében pedig 2,8 százalékot tett ki ez az arány. 

fotó: pexels