Kevés a betöltetlen állás Szlovákiában


Az uniós átlagnál jóval kevesebb a betöltetlen állás országunkban. Csehországban több mint háromszor magasabb az üres álláshelyek aránya, mint Szlovákiában.

2023 negyedik negyedévében 2,7 százalékot tett ki a betöltetlen állások aránya az euróövezetben. Az Európai Unióban 2,5 százalékos rátát mértek a tavalyi év utolsó negyedévében. Éves szinten csökkenést mutattak ki, 2022 végén még 2,8 százalékot tett ki ez az arány, derült ki az Eurostat jelentéséből.

Az unión belül Belgiumban (4,4%), Hollandiában (4,2%), Ausztriában (4,1%) és Németországban (3,9%) volt a legmagasabb a betöltetlen álláshelyek aránya. Ezzel szemben Bulgáriában és Romániában (mindkettő 0,7%), valamint Spanyolországban és Lengyelországban (mindkettő 0,8%) egy százalék alatt alakult a mutató értéke.

A visegrádi országok közül tehát Lengyelországban volt a legkevesebb szabad állás. Szlovákiában (1,1%) és Magyarországon (2,3%) is az uniós átlag alatt alakult ez a ráta. Régiónkon belül Csehországban (3,4%) jegyezték fel a legmagasabb rátát.

Éves szinten öt uniós tagállamban emelkedett a betöltetlen munkahelyek aránya, három országban nem történt változás, 19 tagállamban pedig csökkenést mutattak ki. Cipruson (+0,9 százalékpont) és Görögországban (+0,8 szp.) jegyezték fel a legjelentősebb növekedést, míg Ausztriában (-1 szp.), Luxemburgban (-0,9 szp.) és Csehországban (-0,8 szp.) a legnagyobb visszaesést. Szlovákiában 0,1 százalékpontos növekedést mértek.

Fotó: pexels