Fico: rendes vezetése lesz a SIS-nek


Február 27-én rendkívüli ülést tart a titkosszolgálatok működését felügyelő parlamenti bizottság a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) statútumának módosításával kapcsolatos javaslatról, melyet csütörtökön hagyott jóvá a kormány. Az ülést Mária Kolíková (SaS), a bizottság elnöke hívta össze, azzal a céllal, hogy „megvitassa a kormány által csütörtökön elfogadott javaslatot. Mivel a statútum szabályozza az SIS vezetésének kinevezését is, mindennemű módosítását törvényi és alkotmányos szempontból is meg kell vizsgálni” – mondta Kolíková. Ugyanis, ha a módosítás a törvényekbe vagy az alkotmányba ütközne, a képviselők megtámadhatják azt. A képviselő feltételezi, hogy a statútum módosítása az SIS igazgatója kinevezésének lehetséges megváltoztatásával állhat összefüggésben.

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő kijelentette, hogy néhány napon belül megoldódik a Szlovák Információs Szolgálattal kapcsolatos kérdés, és rendes vezetése lesz az SIS-nek. Fico a csütörtöki parlamenti kérdések óráján beszélt erről. „Nem vagyunk kisgyerekek. Bejelenthetem önöknek, hogy néhány napon belül megoldódik a helyzet, és rendes vezetése lesz az SIS-nek” – mondta Fico, a TASR hírügynökség közlése szerint. Hozzátette, ha Zuzana Čaputová államfő nem hajlandó lépni az ügyben, akkor majd lép a kormánykoalíció. A kormányfő szerint az államfő az ellenzék oldalára állt, és nem akar lépni a kormány által javasolt új SIS-igazgató kinevezése ügyében. Fico leszögezte, hogy jelöltjük, Pavol Gašpar ellen nem folyik büntetőeljárás és nem gyanúsítják semmivel, az SIS-t pedig a megbízott igazgatóhelyettes vezeti.

Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek nincs információja arról, hogy Robert Fico miniszterelnöknek milyen tervei vannak a Szlovák Információs Szolgálattal (SIS) kapcsolatban, ezért nem tud nyilatkozni róla – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jozef Matej, az elnöki hivatal kommunikációs osztályának igazgatója a kormányfő csütörtöki szavaira reagálva, miszerint a SIS kérdése néhány napon belül megoldódik.

Február 14-én a kormány jóváhagyta Pavol Gašpar, az igazságügyi minisztérium jelenlegi államtitkárának jelölését a titkosszolgálat igazgatói posztjára. A SIS igazgatóját az államfő nevezi ki a kormány javaslata alapján. Az államfő már közölte, hogy a titkosszolgálat új igazgatójának kinevezését az utódjára bízza.

Fotó: SIS