Érvényes a személyigazolványa?


Az idén több alkalommal is szükség lesz a személyazonosító igazolványra, hiszen a választásokon azzal kell igazolnia magát mindenkinek. De megéri azért is foglalkozni az igazolványok érvényességi idejével, mert április elsejétől 50 százalékkal emelkedik egy-egy dokumentum ára, akinek tehát idén jár le az igazolványa, mindenképpen megéri még április elseje előtt igényelni az újat.

Az új személyazonosító igazolvány kiállítása március végéig 4,50 euróba kerül, áprilistól 7 eurót kell majd fizetni. Ha elvesztett, vagy ellopták el az iratait, akkor 10 évnél rövidebb időre kiállított igazolványért az eredeti 30 euró helyett 45 eurót kell fizetni, míg a 10 évre kiállított igazolvány már 70 euróba kerül. 

Az útlevelek illetéke is 50 százalékkal drágul, ha van ideje az ügyfélnek 30 napot várni az útlevélre, akkor 50 eurót kell majd fizetni, 10 napos várakozásinál 100 eurót, ha pedig két napon belül szeretné kézbe venni az igazolványt, akkor 150 eurót kell fizetni a felnőtteknek. A 6 és 16 év közöttiek esetében a 30-naposnál 20 euróra, a 10-naposnál 40 euróra, a kétnaposnál 60 euróra emelkedtek a díjak. A 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetében 30-naposnál 12, a 10-naposnál 24, a kétnaposnál 36 euró lesz az illeték összege.

Az elnökválasztás előtt ellenőrizni kell a személyi igazolvány érvényességét. Az igazolvány akkor érvénytelen, ha lejárt, ha annyira sérült, hogy személyazonossága, illetve a benne foglalt adatok bizonyítására nem alkalmas, vagy ha érvénytelen vagy hibás adatot tartalmaz: vagyis változott a vezetéknév vagy az állandó lakcím, vagy az elvesztését, ellopását a jogosult bejelentette.

Fotó: MV SR