Elmarad a pénteki tárgyalás Peter Kažimír jegybankelnök korrupciós ügyében


A vádlottat kórházban kezelik, ezért elmarad a pénteki (március 22.) főtárgyalás Peter Kažimír jegybankelnök, volt pénzügyminiszter korrupciós ügyében – tájékoztatta a TASR-t Katarína Kudjáková, a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság szóvivője.

A tárgyaláson a záróbeszédekre került volna sor. „A bíróság rövid időn belül új időpontot jelöl ki” – tette hozzá. Kažimír ellen vesztegetés a vád, ő ártatlannak vallotta magát.

Kažimírt azzal vádolják, hogy pénzügyminiszterként többször azt kérte František Imreczétől, a Pénzügyi Hatóság volt vezetőjétől, hogy egyes cégek soron kívül kapják meg az adó-visszatérítést, összességében több mint hárommillió eurót. Ennek érdekében 48 000 euró kenőpénzt adott át Imreczének.

Kažimír a tárgyalás elején visszautasította az ellene felhozott vádakat, ártatlannak vallotta magát, az eljárást törvénytelennek nevezte. Kijelentette, hogy soha semmilyen adózási ügyet nem befolyásolt, és nem adott át pénzt Imreczének.
A Szlovák Nemzeti Bank elnöke ellen 2022 őszén indítottak ismét bűnvádi eljárást, miután az előzőt megszüntette a Főügyészség. Az ŠTS bírójának tavaly áprilisban kiadott büntetőrendelete Kažimírt nem jogerősen bűnösnek mondta ki vesztegetés bűntette miatt, és 100 000 eurós pénzbüntetést szabott ki. Mivel az ügyészség és Kažimír is fellebbezett, újabb főtárgyalás kezdődött.

hlp

TASR

Fotó: Pixabay