Elégedettek az életükkel a szlovákiaiak?


Kíváncsi rá, mennyire elégedettek az életükkel az emberek Szlovákiában? Vajon a nyugati országokban élők pozitívabban értékelik az életüket? Elégedetlenebben az idősek a fiataloknál? Mutatjuk a számokat.

Az Eurostat nemrég közzétett jelentésében azt vizsgálta, mennyire voltak elégedettek az életükkel az uniós polgárok. 0-tól 10-ig terjedő skálán mérték fel az általános elégedettséget az EU-ban. 2022-ben (7,1 pont) az uniós polgárok némileg elégedetlenebbek voltak az életükkel, mint 2018-ban (7,3 pont).

2022-ben az általános elégedettség Ausztriában (7,9 pont), valamint Finnországban, Lengyelországban és Romániában (mindegyik 7,7 pont) volt a legmagasabb, ezzel szemben Bulgáriában (5,6 pont), Németországban (6,5 pont) és Görögországban (6,7%) a legalacsonyabb. 

A visegrádiak közül Magyarországon volt a legpocsékabb az elégedettségi szint (6,9 pont), azonban Szlovákia (7 pont) is egy hajszálnyival az uniós átlag (7,1 pont) alatt végzett a rangsorban. Csehország 7,4 pontot ért el. Régiónkon belül Lengyelországban (7,7 pont) voltak a legelégedettebbek az életükkel a lakosok. 

Az adatok szerint a kor előrehaladtával egyre kevésbé voltak elégedettek a szlovákiaiak. Míg a 16 és 24 év közöttiek 7,8 pontot értek el a skálán, a 25 és 64 év közöttiek már csupán 7,1 pontot, a 65 év felettiek pedig mindössze 6,5 pontot.

Fotó: Pexels