Csökkentek az ingatlanárak Szlovákiában


A tavalyi év végén visszaestek az ingatlanárak országunkban. Lengyelországban szálltak el leginkább az árak az unión belül.

Az ingatlanárindex alapján átlagosan 0,2 százalékkal emelkedett a lakóingatlanok ára az Európai Unióban, ezzel szemben 1,1 százalékkal esett vissza az euróövezetben 2023 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Negyedéves szinten az EU-ban 0,3 azázalékos, az euróövezetben pedig 0,7 százalékos csökkenést mutattak ki – derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) legfrissebb adataiból.  

Éves összehasonlításban 19 uniós tagállamban jegyeztek fel növekedést a tavalyi év utolsó negyedévében. Lengyelországban (+13%) ugrottak meg leginkább az árak, de Bulgáriában (10,1%) is tíz százalék feletti növekedést mértek. Ezzel szemben Luxemburgban (-14,4%) zuhantak vissza a legnagyobb mértékben az ingatlanárak, emellett Németországban (-7,1%) és Finnországban (-4,4%) is jelentősebb mértékű visszaesést jegyeztek fel. Nyolc tagállamban mértek csökkenést a vizsgált időszakban.

Uniós és regionális viszonylatban is Lengyelországban ugrottak meg leginkább az árak, a visegrádi országok közül Szlovákiában (-1,1%) és Csehországban (-1%) jegyeztek fel csökkenést. Magyarországon 3,3 százalékos drágulást mutattak ki éves viszonylatban.

Fotó: pexels