Čaputová koszorút helyezett el Prágában a lövöldözés áldozatainak emlékére


Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfőn informális látogatást tett Prágában. Koszorút helyezett el a decemberi, a Károly Egyetem Filozófiai Karán (FF UK) történt lövöldözés áldozatainak emlékére. A lövöldözésben 14 ember és a támadó meghalt. A Jan Palach-emlékműnél a sajtónak nyilatkozva az államfő elmondta, megérti a cseh kormány döntését, hogy a szlovák kormány ukrajnai konfliktushoz való hozzáállása miatt lemondta a tervezett közös kormányülést – tájékoztatott a TASR.

„Ami a külpolitikát illeti, komoly nézetkülönbségek, sőt értékrendbeli eltérések vannak. Ezeket Petr Fiala cseh miniszterelnök is elmondta. Megértem az érvelését, és szerencsétlennek tartom a szlovák kormány néhány tagjának kijelentését” – idézte Čaputovát az iDNES.cz hírportál.

A Károly Egyetemen történt lövöldözés kapcsán a gyűlölet helyett egymás tiszteletére szólított fel Facebook-bejegyzésében. „Ahogyan az az egymáshoz közel álló emberek között lenni szokott, osztoztunk a csehek fájdalmában, mint ahogy máskor az örömeinket is megosztjuk egymással. Kívánom mindkét nemzetnek, hogy a gyűlölet helyébe a tisztelet lépjen. Mert a gyűlölködést mindig tragédia követi” – írta a közösségi oldalon.

Az államfő a Václav Havel Könyvtár meghívására érkezett Prágába. A cseh fővárosban hétfőn találkozott Petr Fiala miniszterelnökkel és Petr Pavel köztársasági elnökkel, akivel együtt vesz részt a Tady Havel, slyšíte mě? című film premierjén. A film az egykori cseh államfőről, az 1989-es bársonyos forradalom egyik központi alakjáról szól.

Čaputová legutóbb decemberben járt Csehországban, amikor részt vett Karel Schwarzenberg egykori cseh politikus búcsúztatásán. Előtte novemberben, a visegrádi négyek államfőinek csúcstalálkozóján járt Prágában.

klm

TASR