Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordul a Btk. módosítása miatt


Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott módosításokat február 8-án szavazta meg a parlament. A törvény értelmében: megszűnik a Különleges Ügyészség (ÚŠP). Ezenkívül a büntetési tételek, a vagyon elleni bűncselekményekre vonatkozó kárküszöbértékek és az elévülési idők tekintetében is több változásra kerül sor. Több bűncselekmény elévülési ideje is lerövidül. 

A módosításokat gyorsított eljárásban tárgyalta a törvényhozás. Robert Fico kormányfő február 14-én írta alá a Btk. módosítását, és küldte el az elnöki irodába. Fico levelet is írt Čaputovának, melyben az elévülési idők módosítását javasolta a bűncselekmények súlyosságától és büntetési tételük nagyságától függően.

Zuzana Čaputová államfő aláírta a törvényt, nem él a vétójogával, nem küldi vissza a parlamentbe újra tárgyalásra a módosítást, inkább az Alkotmánybírósághoz fordul a Btk. módosítása miatt, azt javasolja, hogy a testület a döntése meghozataláig függessze fel a módosítások hatályba lépését. „Ahhoz, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulhassak, alapkövetelmény volt, hogy aláírjam a törvénymódosítást, annak ellenére, hogy nem értek vele egyet – ezért is fordulok a testülethez. De ez az egy lehetőség létezik arra, hogy a módosítások egyetlen napra se lépjenek hatályba” – magyarázta az államfő február 16-iki sajtótájékoztatóján, írta a TASR.