Az ellenzék kritizálja Fico Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseit


A nap témája egyértelműen Robert Fico azon kijelentése volt, amely szerint kétoldalú megállapodás keretében Szlovákia nem fogja felajánlani az együttműködés olyan formáját Ukrajnának, melynek keretében szlovák katonák lépnének Ukrajna területére – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a kormány hétfői ülését követően.

Ivan Korčok államfőjelölt hétfői sajtótájékoztatóján kritizálta Robert Fico (Smer-SD) kormányfő Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseit. „Az az érzésem, hogy a kormányfő Peter Pellegrini (Hlas-SD) asszisztálásával teljesen a szövetségeseink ellen akarja fordítani a közvélekedést és megkérdőjelezni EU- és NATO-tagságunkat”. Szerinte a szlovák gazdaságnak is óriási károkat fog okozni az, amit a kormányfő és Pellegrini házelnök képvisel, mert a szövetségeseink felteszik a kérdést, miért adjanak anyagi támogatást egy ilyen kormánynak.

A kormányfő hétfőn arról tájékoztatott, hogy Szlovákia nem fog kétoldalú megállapodás alapján olyan együttműködést ajánlani Ukrajnának, melynek része lenne az is, hogy szlovák katonák lépnének ukrán területre.

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő hazárdjátékot játszik a nyilvánossággal és álságos marketinghúzással próbálja elterelni a figyelmet az itthoni problémákról – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke, a parlament alelnöke. Tomáš Valášek, a párt képviselője hozzátette, Fico egy lehetséges műveletre tett utalásokat a szövetséges erők részéről, de szó sincs ilyesmiről – tájékoztatta a TASR-t a párt sajtóosztálya. „Múlt héten háromnapos szolgálati úton voltam a NATO-központban, diplomatákkal és a szövetség képviselőivel találkoztam. Nem létezik semmilyen terv katonák harcokban való bevetésére. Haditechnikai felszerelésekről van szó, az ezen a téren nyújtott segítség bővítéséről, esetleg ukrán területen is. De emiatt semmi sem fenyegeti Szlovákiát, és abból sem származik hátránya, ha nem vesz részt ebben” – szögezte le Valášek. Felszólította a kormányfőt, hozza nyilvánosságra a hétfői párizsi találkozó megbeszélésének hivatalos tervét, hogy a nyilvánosság összehasonlíthassa azt az ő kijelentéseivel. „A Fico által hangoztatott féligazságoknak és hazugságoknak az lesz az eredménye, hogy ha majd mi akarunk elérni valamit Brüsszelben, a partnereink visszautasítanak bennünket” – figyelmeztetett Valášek.

Robert Fico (Smer-SD) hazudik, és az embereket rémisztgeti azzal, hogy esetleg szlovák katonák mennének Ukrajnába kétoldalú megállapodás alapján – jelentette ki Veronika Remišová parlamenti képviselő, a Za ľudí elnöke.

A Slovensko mozgalom szerint a kormányfőnek be kellene tartania az ígéretét, és le kellene mondania. „Robert Fico undorító módon hazudik és rémisztgeti az embereket, amikor azt állítja, hogy szlovák katonáknak kell majd harcolniuk Ukrajnában. Ez sosem szerepelt semmilyen tervben, abszurd hazugság, amivel Fico félelmet és gyűlöletet terjeszt, és tette ezt már ellenzékben is” – jelentette ki Remišová.

„Nyilvánosan megígérte, hogy akkor sem küldd szlovák katonákat Ukrajnába, ha ez a miniszterelnöki székébe kerül. Mivel Szlovákia szemmel láthatóan nem küldd katonákat Ukrajnába, állnia kellene a szavát, és lemondani” – tájékoztatta a TASR-t a mozgalom állásfoglalásáról Matúš Bystriansky szóvivő.

Fotó: pixabay