Amit a választói igazolványról tudni kell


Választói igazolvány: egyszerre is igényelhető mindkét fordulóra

Írásban vagy e-mailben március negyedikéig lehet választói igazolványt kérni az államfő választás első fordulójára, a másodikra március 14-ig. Ám, aki tudja, hogy egyik időpontban sem lesz otthon, együtt is kikérheti az igazolványt mindkét fordulóra. Az igazolványt személyesen még a szavazás előtti utolsó munkanapon is el lehet intézni – olvasható a belügyminisztérium honlapján.

A választópolgárok az első fordulóban legkésőbb március 4-ig, a második fordulóban pedig március 14-ig igényelhetnek szavazólapot írásban és e-mailben. Az önkormányzatok a választói igazolványt legkésőbb három munkanapon belül meg kell, hogy küldjék a választópolgárnak ajánlott levélben.

A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgárra vonatkozó adatokat, vezeték- és keresztnevet, személyi számot, állampolgárságot, állandó lakcímet, valamint azt a címet, ahová az önkormányzat az igazolványt kézbesíti.

A kiállított igazolással a választópolgár az állandó lakóhelyén is szavazhat, de azt magánál kell tartania. Csak a választás napján érvényes és csak a személyi igazolvánnyal együtt. A választói igazolványt csak egyszer adják ki.

Választói igazolvánnyal az ország bármelyik szavazóhelyiségében lehet szavazni, ezekből összesen 5938 lesz.

Március 23-án, szombaton tartják az elnökválasztás első fordulóját, ahol 11 jelölt körül lehet választani. Az esetleges második forduló április 6-án lesz, ekkor már csak kettő jelölt neve fog szerepelni a szavazólapon. Zuzana Čaputová állmfő hivatali ideje 2024. június 15-én jár le.

Fotó: pixabay