A minimálbérek összehasonlítása: Szlovákia középen


Nem könnyű megtalálni az optimális minimálbért. A túl magas bér nehezíti a legális munkahelyek létrehozását és fenntartását, a túl alacsony bér viszont gyengíti a munkavállalók szociális helyzetét.

A Stratégiai és Elemző Intézet (ISA) az Eurostat és a nemzeti statisztikai hivatalok legfrissebb adatai alapján állította össze az európai országok és az USA rangsorát a 2024-es minimálbér összege szerint a 2023-as átlagos nominálbérhez viszonyítva.

Szlovákia középen helyezkedik el

Szlovákia ebben a rangsorban a középmezőnyben áll 53,8%-os részesedéssel, ami több, mint Németországban (50%) vagy Csehországban (42,3%), de kevesebb, mint Lengyelországban (66,5%).

Szlovákia minden évben emeli a minimálbért, de összegét tekintve így is jelentősen elmarad a fejlett nyugati országoktól. Jelenleg Szlovákiában a nominális minimálbér 750 euróra nőtt (tavaly 700 euró volt), ez az összeg Csehországban 764 euró, Magyarországon 697 euró, míg Lengyelországban jóval magasabb 978 euró.

Ausztriában nincs törvényileg meghatározott minimálbér, Olaszországhoz és a skandináv országokhoz hasonlóan ez a szakszervezetek és a munkaadók közötti kollektív megegyezés eredménye.

Nominális összehasonlításban Luxemburg 2571 eurós minimálbérével jelentősen megelőzi a többi országot.

A lista legvégén egyértelműen Észak-Macedónia áll, ott a minimálbér mindössze 360 euró, de albániai és bulgáriai dolgozók sincsenek sokkal jobb helyzetben, a minimálbér ezekben az országokban sem éri el 500 eurót. “Az európai és amerikai államok minimálbérei közötti jelentős különbségek nemcsak gazdasági erejüket tükrözik, hanem a szociálpolitika és a munkavállalók védelmének eltérő megközelítését is” – állapítják meg az ISA elemzői.

Szlovákiában a minimálbért a munkaadók, a szakszervezetek és az állam határozza meg. Ez az eljárás rugalmasságot és a jelenlegi gazdasági helyzethez való alkalmazkodást teszi lehetővé, attól függően, hogy az érdekelt felek képesek-e megegyezni. Ha nem sikerül egyezségre jutni a minimálbért illetően, akkor a minimálbért a két évvel ezelőtti átlagbér 57%-ában határozzák meg. A kormány a programnyilatkozatában vállalta, hogy ezt az arányt 60%-ra emeli.

forrás: sita

Fotó: pixabay